top of page

HOE VOORKOM JE UITSTELGEDRAG?

We hebben er allemaal wel eens last van, uitstelgedrag!

Wat zit erachter, wat kan je eraan doen en hoe voorkom je het?

DE PSYCHOLOGIE ACHTER UITSTELGEDRAG
Zijn mensen met uitstelgedrag lui?

Volgens experts heeft het vaak weinig met luiheid te maken. "Het draait niet om het managen van tijd maar om het managen van emoties."

Als we kijken naar de oorsprong van het woord, dan komen we al snel uit bij de Latijnse vertaling ‘procrastinare’, wat ‘uitstellen tot morgen’ betekent. In het oud-Grieks – ‘akrasia’ – neemt het echter al snel de vertaling aan van ‘iets doen tegen beter weten in’. En dat is precies waar volgens Piers Steel – professor Psychologie aan de universiteit van Calgary – jouw uitstelgedrag vandaan komt:

Er bewust van zijn dat je een taak tegen beter weten in uitstelt, is waarom dat uitstelgedrag zo rot voelt. Jij weet heel goed dat het waarschijnlijk een slecht idee is.

… en toch doe je het. 

ANTI-UITSTELTIPS

~~~

Achterhaal waarom je uitstelt. Wanneer je de behoefte voelt zaken uit te stellen, breng dan je aandacht naar wat er op dat moment in je lichaam en geest gebeurt. Welke gevoelens lokken de verleiding uit om zaken uit te stellen? Waar in je lichaam voel je ze? Waar herinneren ze je aan? Wat gebeurt er wanneer je deze gedachten observeert?

 

~~~

Begin je werkdag met de taak waar je het meest tegenop ziet. Zo voorkom je dat je er de hele dag tegenaan hikt en maak je ruimte vrij in je hoofd voor wat je verder nog te doen hebt.

 

~~~

Hak grote taken op in deeltaken die je kunt overzien en gemakkelijker kunt afvinken.

 

~~~

Heb je momenten dat je het meest productief bent? Zorg dan dat je de moeilijke taken die de meeste concentratie vergen dan doet.

Leer nieuwe gewoontes aan die helpend zijn zoals bijvoorbeeld vroeg in de ochtend beginnen, 's middags je mail checken, volgens een strakke dagplanning werken. Kies methodes die bij jou passen. Het belangrijkste is dat die nieuwe manier van werken een gewoonte wordt, zodat het je op den duur steeds minder moeite kost.

UITSTELGEDRAG AANPAKKEN — KWESTIE VAN GEVOEL.

Uiteindelijk blijft uitstelgedrag een diep en existentieel iets. Het roept vragen op over individuele keuzevrijheid en hoe we onze tijd willen besteden in plaats van hoe je het daadwerkelijk besteedt.

Toch herinnert het er ons ook aan dat we allen iets gemeen hebben; we zijn allen kwetsbaar en ervaren allemaal pijnlijke en negatieve emoties — uiteindelijk willen we gewoon gelukkig zijn met de keuzes die we maken.

En nu HUP aan de slag met het opruimen voordat je het weer uitstelt ;-)

Dat waren ze weer voor deze maand!

Tot de volgende ;-)

~VEEL OPRUIMGELUK~

uitstelgedrag.jpeg
bottom of page