top of page

OPRUIMGELUK TIPS

Het wordt kouder, de wintertijd is ingegaan en de bladeren vallen van de bomen.
Ik ben dol op deze tijd. Het is heerlijk om samen lekker op de bank te nestelen onder een kleedje met een warme chocolademelk, een bakje pepernoten en een mooie film. Het is een periode waarin je meer thuis bent en het fijn is als de woonomgeving rustig is.
Deze maand richt ik mijn tips op opruimen met en voor kinderen.

~ Veel leesplezier ~

Categoriseren van Speelgoed

Kinderen hebben behoefte aan structuur. Wij kunnen daarin een mooie rol vervullen door ze handvaten te bieden bij het opruimen. Maak het makkelijk voor hen en tegelijkertijd ook voor jezelf door het speelgoed te categoriseren per soort. Er zijn tal van mogelijkheden om dit op een mooie en praktische manier te doen. Je kunt bakken bijvoorbeeld labelen of voorzien van een sticker zodat je in één oogopslag kunt zien wat er in de bak zit. Voor de kleintjes kun je foto’s op de opbergdozen plakken van het speelgoed dat er in hoort. Jonge kinderen zijn gevoelig voor beelden. Waar moet de duplo? Oh ja. Daar! Werk dan wel met echte afbeeldingen, maak eventueel foto’s van het desbetreffende speelgoed.

De Rommelmand

Niet al het speelgoed laat zich makkelijk categoriseren. Het antwoord op de vraag waar je het speelgoed opbergt dat niet is in te delen is ‘De Rommelmand’.
Let wel dat je niet in de valkuil stapt om er meerdere te hebben want dan wordt het alsnog lastig zoeken.

Maak afspraken over opruimen

Wij hebben een dochter van 9 en een zoontje van 4. De oudste vindt het heerlijk om op te ruimen. Voor haar is het een vanzelfsprekend onderdeel van het spelen. Mijn jongste daarentegen kan de boel nog lekker overhoop trekken.
Maak afspraken met je kind. Als hij of zij met iets anders wil gaan spelen,
moet eerst het andere speelgoed opgeruimd worden. Komen er vriendjes spelen bespreek dan vooraf dat er samen gespeeld en dus ook samen opgeruimd wordt.

 

Opruimritueel

Maak er een ritueel van, zing bijvoorbeeld een opruimliedje en kondig op tijd aan dat het opruimen gaat beginnen: ‘Over vijf minuten...’. Voor de kinderen die nog geen klok kunnen kijken en geen weet van de tijd hebben helpt het als je dit ondersteunt met bijvoorbeeld een wekker: ‘Als de wekker gaat dan...’.
Daarnaast is de opdracht: ‘Jongens, opruimen’ veel te breed. Geef kinderen gerichte opdrachten als: ‘Jasper, doe jij de duplo in de doos?’, ‘Sophie, leg jij de poppen weer in het bedje?’ Je kan er zelfs een spelletje van maken: Jasper doet de rode blokken en Sophie de gele blokken.

Belonen

Kinderen in de leeftijdsfase van 3 tot ongeveer 10 jaar zijn het meest gevoelig voor beloningen. Er zijn talloze manieren om kinderen te belonen. Schaf bijvoorbeeld samen een leuk boekje aan waarin hij of zij na het opruimen een mooie sticker mag plakken of een tekeningetje maakt als signatuur. Een oprecht compliment is ook al voldoende.

~ Winter Special ~

Het wordt frisser, sneller donker en we brengen weer meer tijd door binnenshuis.
Voor degene die wat hulp kan gebruiken om het weer opgeruimd en gezellig te maken het volgende: Schrijf je deze maand in en krijg een extra uur gratis:

*** 4=3 uur betalen ***


Stuur een mailtje voor meer info naar: lisa@opruimgeluk.nl

~VEEL OPRUIMGELUK ~

bottom of page