top of page

OPRUIMGELUK TIPS

*** Als die was toch eens af was ***

Ik ben een ‘washaholic’. Met twee kinderen die regelmatig als smeerpoetsjes thuiskomen kan ik niet ontkennen dat bij mij de wasmachine niet regelmatig draait. Er wordt hier heel wat tijd gespendeerd aan de was; sorteren, ophangen, opvouwen en dan het opbergen niet te vergeten. Elke keer als ik de bodem van de wasmand zie en een vreugdekreetje wil slaken vliegen er al weer een paar vieze sokken in.
Ik heb besloten om het niet meer te zien als een beslommering en er iets gezelligs van te maken. Leuke podcast aan, koffietje erbij en hoppa voordat je het weet ligt de was keurig gevouwen in de wasmand en baal je stiekem dat de podcast nog niet is afgelopen ;-)

Om de was de baas te blijven heb ik deze maand enkele tips.

~ Veel leesplezier ~

SORTEREN, SORTEREN, SORTEREN

Om het sorteren gemakkelijker te maken is het handig om 2 wasmanden aan te schaffen. Eén waarin je de was doet die op 60 graden gewassen moet worden en de ander voor de overige was.

Bij het sorteren van de was let je o.a. op:

- Waslabel
- Kleur (donkere, bonte of lichte was)

-Materiaal

Wasritueel

Ik was bijna dagelijks. In de ochtend sorteer ik de was en bekijk ik of het nodig is om een wasje te draaien. De overige was leg ik ‘gesorteerd’ terug in de wasmand. Vaak draai ik een korter programma als het om een kleinere was gaat.
Het is handig als je het ‘start uitstel’ programma gebruikt zodat je de was kan voorprogrammeren en deze de ochtend erna kan ophangen of in de droger kan doen. Ik zet nooit de wasmachine aan als er nog een was moet worden opgevouwen. Zo voorkom je dat je bergen was aan het opvouwen bent en er als een berg tegen opziet.

MOET IK HET NA EEN KEER DRAGEN WASSEN?

Nee!

Een aantal redenen om je kleding ‘minder’ vaak te wassen:

Milieu

Minder wassen is beter voor het milieu. Een gemiddelde wasbeurt verbruikt zo’n 40 tot 50 liter water.
~
Moeder aarde en bezuinigen
Naast het waterverbruik is er het energieverbruik van een wasmachine en die wordt voor 80 tot 90% bepaald door de temperatuur waarop je wast. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer stroom je verbruikt. En een hoog stroomverbruik is -zoals we weten- niet alleen slecht voor moeder aarde, maar ook voor je portemonnee.
~
Slijtage kleding
Uit onderzoek blijkt dat (vaak) wassen de levensduur van je kleding verkort. Dat heeft alles te maken met zeep, warmte, het rondslingeren in de trommel en het contact met andere kleding. Stoffen worden dunner en gaan pillen, kleuren vervagen en kleren verliezen hun vorm.

MAAR WAT DOE JE DAN MET GEDRAGEN KLEDING DIE NOG NIET GEWASSEN HOEFT TE WORDEN?

Heb jij thuis ook zo’n stoel in de slaapkamer staan die inmiddels niet meer te onderscheiden is van een enorme berg met kleding?
Je hebt het maar een keer gedragen en het hoeft nog niet in de was of je bent simpelweg te moe.

Met deze tips kun je gedragen kleding die nog prima een dagje mee kan een plekje geven.

Allereerst: Luchten!

Je geeft de kleding vaak al een flinke oppepper als je het buiten even lucht. Vooral wollen truien houden veel meer van een windje dan van een wasmachine. Ook spijkerbroeken blijven langer mooi als je ze af en toe uithangt in plaats van dat je ze direct in de wasmachine gooit.

Opbergen

Wil je de kleding achter gesloten deuren opbergen dan kan
je een deel of een hoek van de kast vrijmaken waar je de kleding kunt ophangen.
~
Een andere handige tip is om de haak van de kledinghanger om te draaien. Zo haal je gemakkelijk de kledingstukken ertussenuit die al een keer zijn gedragen.

Een leuk kapstokje aan de slaapkamerdeur is ook een optie. Neem dan een wat bredere met wat meer haken zodat je meer kwijt kunt.
~
Een mooi kledingrek of een dressboy is ook een mogelijkheid. Uiteraard is dat wel een item waar je de ruimte voor moet hebben.
~
En die stoel daar is natuurlijk helemaal niets mis mee zolang er geen wildgroei ontstaat ;-)

Dat waren ze weer voor deze maand! Tot de volgende ;-)

~VEEL OPRUIMGELUK~

bottom of page