top of page

OPRUIMGELUK TIPS

Continuïteit

Eigenlijk geldt deze regel voor alles!
Om een huishouden op orde te houden heb je de discipline, ofwel een schop onder je kont nodig om aan te pakken. Vroeger had je daar je ouders voor, nu is het echt je eigen verantwoordelijkheid. Er zijn duizenden redenen om het niet te doen maar geloof mij, als je het wel doet ben je trots op jezelf en zit je een stuk rustiger aan een de koffie. Als mijn kindjes uit school komen dan weten ze dat ze hun jassen aan de kapstok moeten hangen en hun schoenen uit moeten doen terwijl ik hun tasjes leeghaal en ze netjes opberg. Zorg voor rituelen, dingen die je dagelijks hetzelfde doet. Dan pas gaat het in je systeem zitten en kost het je op den duur geen enkele moeite meer. Zie het als tandenpoetsen. Dat is ook niet meer weg te denken.

Boodschappenlijstje

Dit klinkt zo vanzelfsprekend en toch zie ik dat niet in elk huishouden gebeuren. Vaak gaan mensen naar de supermarkt zonder een gericht plan. Ze dolen een beetje rond en zijn uiteindelijk veel meer tijd en geld kwijt dan nodig is.
Ik ga altijd heel gericht op pad. Ik vind het heerlijk om niet mis te hoeven grijpen. De Holy Grail is mijn notitieblokje (het liefst een beetje een leuke waardoor het plezierig is om er in te schrijven) met daarnaast standaard een pen. Heel trouw houd ik daarin bij wat bijna op is en wat nodig is voor het avondeten. Het is ooit anders geweest en kwam het met regelmaat voor dat ik een cappuccino wilde maken en de melk op was, grrrr! Het scheelt een hoop irritatie en is dus echt de moeite.

Leestip

De kunst van Kaizen van Robert Maurer

Een heerlijk klein boekje wat iedereen zou moeten lezen.
Deze tip is bekend onder de mensen die mij al langer volgen. Toch kan ik het niet nalaten om voor de nieuwkomers deze er nogmaals in te gooien. Het heeft mij een hoop gebracht.

Korte samenvatting:

Robert Maurer is hoogleraar aan de medische faculteit van UCLA en hij geeft wereldwijd lezingen en seminars over de techniek van Kaizen.


De gedachte is eenvoudig:
Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. De techniek is even eenvoudig:
Stel eenvoudige vragen, denk eenvoudige gedachten, voer simpele acties uit, los kleine problemen op, geef jezelf kleine beloningen, herken kleine momenten, het bewijs is onomstotelijk: Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Het doel: Verander je leven zonder angst en tegenslag.


Het resultaat: Verbijsterend!

Het boekje kan je o.a. bestellen via bol.com

Opbergen van de was

Vouw en berg eerst je gedroogde wasgoed op voordat je een nieuwe was draait. Er is niets frustrerender dan bergen wasgoed weg te moeten werken. Het voelt dan als een enorme klus. Ik draai tegenwoordig maximaal 1 was per dag. Zo geeft het me overzicht en kan ik me op andere dingen richten.

We hebben het al druk genoeg ;-)

Ga opgeruimd het weekend in!

Dit is een beetje een open deur maar het weekend is er om lekker van elkaar te genieten. Ga lekker de duinen in en doe enkele klusjes maar ga vooral plezier maken.

Veel Opruimgeluk!

bottom of page