top of page

Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren?
 

Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en behoeft intrinsieke motivatie.

Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je je een nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt?

Er zijn verschillende antwoorden op de vraag hoeveel dagen het kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Volgens Maxwell Maltz, een Amerikaanse cosmetisch chirurg, duurt het minimaal 21 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team van University College in Londen onderzochten dit ook en het is gebleken dat het tussen de 18 en 254 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Hoe lang verschilt dan weer per persoon.

Na zo’n 66 dagen kun je gemiddeld pas stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden.

Wil je een serieuze nieuwe gewoonte aanleren? Zet dan 2 tot 3 maanden door om van je nieuwe gewoonte een automatisme te maken. 

Enkele tips om je hierbij te helpen

1. Begin klein

Het is moeilijk om meerdere gewoontes tegelijkertijd te vormen. Het is niet onmogelijk, maar je verkleint je kans op succes wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Kies daarom het liefst één belangrijke gewoonte die je wilt veranderen.

2. Houd je vooruitgang bij

Steeds als je je gewoonte hebt uitgevoerd vink je een dag af. Heb je een dag overgeslagen? Begin dan weer helemaal opnieuw met tellen.

3. Ken je zwaktes

Weet wat je zwakke punten zijn en zoek er oplossingen voor. Heb je weinig energie in de ochtend? Plan dan niet een opruimsessie in! Doe dit op een moment dat je weet dat je er ruimte en energie voor hebt.

4. Laat anderen je helpen

De steun van anderen kan een belangrijke drive zijn om door te zetten. In de eerste plaats bieden de mensen om je heen een vorm van sociale controle. Als jij zegt dat je het plan hebt om rigoureus op te gaan ruimen dan kan je omgeving je hieraan houden. En aangezien jij niet wilt falen, doe je beter je best.

5. Geef jezelf een beloning

Het veranderen van gewoontes hoeft natuurlijk niet alleen maar te draaien om discipline en afzien. Maak het leuk voor jezelf. Heb je je gewoonte drie dagen uitgevoerd? Geef jezelf dan een beloning. En blijf dit doen, totdat je nieuwe gewoonte echt is gevormd.

Het leven is een feestje! Maak het dus leuk voor jezelf, niet vervelend!

 

Art.stapsgewijs-1024x485.png

Dat waren ze weer voor deze maand!

Tot de volgende ;-)

~VEEL OPRUIMGELUK~

bottom of page